Thursday, December 8, 2011

make Sushi for Belated Birthday Girl..

Assalammualaikum..

hari ni punya posting nak attach gambar how i make sendiri my sushi untuk this belated birthday girl..


sowi.. takde gambar belated birthday girl ni sorang.. itu pasal ada si kecik handsome boy ni..

15hb september 2011..
hai genap la umur this girl... dot..dot.. secret le.. hahaha..

dah la lambat wish birthday aritu .. muncung itik jap makcik ni.. untuk ceriakan kembali atau pulihkan muncung tu.. anum tanya la.. angah nak makan apa-apa tak? tetiba dia sebut sushi..!

hai.. seperti hari yang di janjikan .. tempat dan sebagainya.. makcik ni sampai kat rumah dah anum mulakan la proses membuat sushi ni. my style.. my bahan- bahan yang sedia ada.. dan orait la.. layan gambar pulak k..

Alhamdulilah.. selesai sudah buat sushi untuk this belated birthday girl.. sayang angah .. hope you like it.. simple jelah kan.. hehe

See you in my next blog.
wassalammualaikum.

my office Minconsult.

Assalammualaikum ..

hai.. windu2.. nak menulis blog. masa relak2 dulu boleh ar.. bila time dah sesak ni masa nak menulis blog pun x sempat.. hehe

hari ni baru anum nak upload gambar ofis anum.. Minconsult sdn bhd..
bertempat di Petaling Jaya berhampiran dengan Cristal Plaza.. senang nak ingat atau kenal area Hotel Armada dan Hotel Hilton gitu..

Rezeki kan.. Company ni dalam bidang Engineering.. so ada tersasar sikit ar dari bidang Architecture..tapi kot mana pun lari masih dalam satu skop kerja yang sama iaitu Construction..

well meh cuci mata jab.. k..

MY OFFICE..

dan inilah my officemate.. tertinggal 2 orang lagi.. x masuk dalam gambar.. kak aya dan en.shah. jawatan disini masih sama draughtperson ..cuma drawing je yang berbeza.. i'm doing PLSCADD Land Surveyer..

Oklah jumpa lagi k..
ok tak ok tak? hahaha.. itulah excited nak bekerja kan..
see you all in my next post!

Friday, October 21, 2011

happy birthday anak mama!

Assalammualaikum..

Hari ni merupakan hari lahir anak anum darwisy danish yang ke 3tahun..
alhamdulilah cepatnya masa berlalu dan darwisy pun dah makin petah berkata-kata.. hehe
kadang2 sampai dah tak larat telinga ni dengar.. umur budak masa ni kan tengah nak tanya serba serbi.. bercerita dunia imaginasi diaorang lah katakan..

hai.. masa ni masa nak didik anak betul2 ajar dia mengaji iqra, dengar bacaan quran, cakap hal yang elok2.. dan kalau boleh kurangkan bagi diorang dengar musik2 yang kuat2.. tak baik untuk telinga maa... hehhee

Apa2 si adik nya pun apa kurang nya.. adik darwisy 'kuat merajuk' papa dia dok tudung jari kat mama le.. 'hai ikut perangai sapa..' yelah2 tang yang x best dengar tu kat mama eak.. yang good2 tu papa je.. huhu

Berbalik pasal si birthday boy ni.. malam sebelum tu kami ada gak tanya darwisy..

P: " besok hari jadi abang ( darwisy), abang nak hadiah apa??"

BB :" abang nak Biskut Rocky la." pastu dia gelak

kami pun tergelak gak kejap.. biar betul..?

Korang mungkin dah tahu kan biskut rocky tu macam mana kan.. ala biskut jejari celup ngan coklat tu.. dan ada gak perisa lain .. kat kedai 7eleven pun ada jual.

Sejak dua menjak ni biskut tu yang jadi favorite dia.. hai pantang pergi kedai.. " mama, abang ambik biskut rocky ni k.." pandai pulak cari tempat biskut tu..heheh layan jelah..

jadi BB ( Birthday Boy ) pun bukan main melompat suka.. abang nak makan sume lah x nak bagi kat adik.. jadi nak tak nak beli lah dua.. kang berebut pulak..

malam tapi selepas ambik mummy ( k.ipar anum) dari airport, kami celebrate BB ni kat Mcdonald.. layan lah makan dia , main dia ni.. dia pun makan banyak.. fries, nugget, Mcflury, dan ais cream . anum ada snap gambar malam tapi kawan2 layan je lah k..


Nanti anum upload gambar lagi.. dari hp papa dia pun ada.. hehe.. jumpa lagi semua..
wassalammualaikum.

Monday, October 17, 2011

akan mula bekerja..

Assalammualaikum..

Alhamdulilah.. selepas hampir 2 tahun 'berehat' dari bekerja. insyallah anum akan mula bekerja kembali

Berkat doa mak abah dan keluarga semua..amin. terima kasih semua..
dahulu anum 'berehat' sebentar kerana anak sulung anum darwisy ada masalah kesihatan, dan selepas anak anum keluar hospital.. anum pula di sahkan mengandung 2 bulan .. alhamdulilah rezeki.. selepas bersalin, anum menjaga dan membesarkan anak-anak anum sendiri.. serta menguruskan hal rumah tangga, anak-anak dan suami..

Dalam tempoh tak bekerja @ berehat ni anum isi masa dengan melakukan perkara yang dapat membantu anum dan keluarga pada masa akan datang..
cuba meringankan kos sara hidup ni.. macam-macam anum cuba.. tapi x berhasil.. jadi anum cuba lagi dengan memohon untuk bekerja..
anum dapat banyak tawaran interview.. pernah dulu anum dah dapat satu tawaran kerja di sunway mas.. tapi atas faktor keadaan anak dan keluarga tidak mengizinkan anum menolak dengan hormat dan seribu kemaafan.. anum selalu berserah dan berdoa mungkin Allah mahu memberikan anum tempat yang lebih baik lagi.. insyallah..

Pada 4hb okt. anum di panggil lagi interview satu company di Pertaling Jaya.. dan di sanalah episod baru bermula.. pertama kali interview anum diberikan kertas untuk menjawab ujian yang di berikan oleh syarikat berkenaan.. ramai yang datang mencuba nasib.. ada lelaki dan juga perempuan.. mereka sama hebat dalam menjawab ujian ni.. ujian pertama Autocad, kedua matametik , ketiga soal IQ test dan keempat ujian Mic.Excel

Entah apalah anum jawab semasa di sana.. anum cuba jawab dan masa yang diberikan selama 3 jam, anum gunakan sebaiknya..
soalan pertama: ok
soalan kedua: boleh ke tak ni?
soalan ketiga: ehmm betul ke tak anum jawab tadi..
soalan keempat: 'mak tolong along!!' (anum menjerit dalam hati) mana lah anum biasa dengan mic.Excel ni.. hehehe

dan selepas siap menjawab ujian tu.. anum keluar ofis dalam keadaan semangat down sikit la.. tadi datang dengan energy 100% balik rumah energy tinggal 45%

kemudian pada 11hb anum dipanggil untuk 2nd interview.. alhmdulilah..kali ni oral interview pulak lah. jumpa orang dari company tu, manage tentang salary, waktu bekerja dll

dan selang beberapa hari pulak nya anum kena panggil balik dari company yg sama untuk buat test skill pulak.. jadi anum pergi dan siapkan test yang telah mereka sediakan.. alhamdulilah.. selesai sudah dan anum ucapkan terima kasih dan pulang..

pada hari jumaat baru ni.. anum Call dari HR.. alhamdulilah.. anum sudah pun diterima bekerja.. insyallah awal bulan depan.. sekarang anum sedang menguruskan anak untuk hantar ke taska berhampiran..dan menunggu surat tawaran bekerja di sana..

Alhamdulilah.. terima kasih Ya Allah dan terima kasih Mak Abah..dan keluarga kerana mendoakan nya..

Sunday, October 16, 2011

bercuti bersama family di pulau pangkor

Assalammualaikum..

pada hari cuti 1Malaysia baru2 ni anum dan keluarga sempat mengikuti parent anum pulang ke kampung iaitu di Kg. teluk bakong perak.
memang seronok dan lain rasanya beraya di bandar dan kampung.. kebetulan pada masa tu ada musim raya aidilfitri lagi jadi kami melawat sanak saudara di sana..
jadi dengan masa yang terhad kami pergi jalan-jalan di pulau pangkor..

ini kali pertama anum dan family pergi sana.. anak-anak pun teruja naik feri penambang yang di sediakan..

murah, cepat dan selamat..

murah: tambang sorang pergi balik RM 10 (dewasa) dan kanak-kanak bawa 5 tahun free
cepat : sebab feri ada selang 10 minit
selamat : sebab ada safety yang di utamakan..

kenderaan di sana untuk di sewa pun banyak.. ada van, kereta dan motor..
makanan seafood pun murah kerana kebanyakan penduduk di sana adalah nelayan dan mereka juga ada menjual hasil tangkapan yang di keringkan dan di proses untuk dijual kepada pengunjung yang datang..

pulau pangkor ni kalau ronda sepulau sehari pun dah boleh, bukan apa sebab pulau pangkor ni kecik.. sesat.. hehehe.. tak mungkinlah.. sebang kot mana kita pergi pun pusing-pusing jumpa jalan yang sama juga..
tapi yang pasti masa kami di sana terhad.. jadi insyallah akan pergi ke sana lagi..

sekian wassalam..

si comel adam

Assalammualaikum..

Hai blogger, hari ni anum nak kongsikan video gelagat anak anum yang comel ni.. anum yang memang seronok melayan kerenah anak-anak ni.. saksikanlah..

video

adam memang suka bermain dan sekarang anak anum dah berumur setahun 3 bulan.. alhamdulilah anak anum membesar dengan lincah dan sihat..
ok jumpa lagi di lain post..
wassalam

Monday, October 10, 2011

adam dan ais cream.

Assalammualaikum semua..

Hari ni anum nak berkongsi gambar ceria anak anum adam..
pada minggu lalu akak ipar dan adik ipar anum datang ke rumah. mereka ada urusan di sini jadi diorang tinggal di rumah kami beberapa hari..selepas dinner kami makan dessert la pulak jadi
malam tu mommy (k.ipar ) anum belikan ais cream.. waa beraya lah anak-anak anum ni.. lebih2 lagi si kecik ni..

nak tahu kenapa??
jom tengok aksi si adam ni dengan ais cream.

.

dan akhirnya tido.. hihihi.. keletihan main ngan ais cream ni.. makan sambil main lah katakan.. mama bagi semangkuk kecil.. mangkuk ke mana, ais cream pun habis cair di meja..
papa kata biarkan lah.. mommy dan che de gelak dan snap picture buat kenangan untuk Tokpa dan Tokma di kampung..
hai sayang kalau Opah dan Atuk tengok ni.. mesti mereka pun tersenyum juga..

Oklah buat semua, semoga happy selalu dan ceriakan diri anda dengan ais cream seperti my adam ni..
Wassalammualaikum.

Friday, July 22, 2011

Papa merajuk nak makan nasi dagang..

Assalammualaikum w.b.t

Buat semua pembaca blog.. hai tolong la saya ni.. anum ni nama je tinggal kat Dungun..Terengganu.. tapi buat 'nasi dagang'.. ambe dok pandai la.. adoi..
semalam orang tu berbunyi lagi.. nak makan nasi dagang.. hai cik abang.. kita ni IC je wilayah.. makan style orang ganu.. pedas, manis, dan masam kita rasa..

Papa ada buat permintaan Special untuk semperna kedatangan Bulan Ramadhan ni.. Nasi Dagang..
bukan anum tak pernah cuba.. dah pernah buat sekali.. masa tu tahun ke dua perkhawinan..
Nasi dagang anum x naik minyak dan sedikit antah.. hai biasalah masa masak nasi dagang ni x sabar.. hehehe kuah dan acar ok pulak..

Nasi dagang ni yang anum tahu, nasi dia kena masak secara kukus sebanyak 3 kali dengan santan.. kemudian nak bagi berkilat atau lemak nasi tu mungkin pada santan .. hai.. naif nya anum nak memasak makanan kegemaran suami ku ini.. resepi dah lama ambik.. tapi time nak buat tu lah alasan memanjang berjela.. hahaha

Nasi oh nasi.. kerana nasi dagang mulut suami ku muncung.. kalu muncung macam mulut itik ok juga.. cute.. tapi muncung cik abang ni.. dah siap boleh simpul reben lagi hahaha..mengata nampak hehehe.. ngusik suami je..

okey.. insyallah.. anum tengah fokus dan kumpul semangat nak buat Nasi Dagang ni.. insyallah sebelum ketibaan Bulan Ramadhan ni. hehehe.. doakan lah k..

Oh ye tak lupe anum sertakan wajah cik abang ni yang mengharap akan Nasi Dagang nya.. hahaha..
wassalammualaikum..

Wednesday, July 13, 2011

Ayam Masak Bali.

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni anum kena tulis resepi pulak.. my beautiful sister in law nak cuba resepi simple ni.. my mom recipe..

Ayam Masak Bali.

Bahan-bahan (4-6 orang)
Ayam setengah ekor atau ikut bil.orang yang makan
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan kasar
1 sudu kecil Kicap pekat
2 sudu kecil Kerisik
2 sudu kecil cili boh
2 sudu besar santan/ susu pekat
sekeping Asam keping
sehelai daun pandan
Minyak masak
Garam
Gula
Pak aji secukup rasa

Cara-cara
  1. Kisar/tumbuk bawang besar, bawang putih, ketumbar dan jintan kasar.
  2. Gaulkan bahan yang dikisar/tumbuk bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
  3. Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
  4. Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun pandan, kerisik, cili boh, susu pekat/santan dan asam keping.
  5. Masukkan garam,gula dan pak aji secukup rasa.
  6. Siap untuk dihidangkan.
  7. untuk nampak lebih menarik taburkan dengan cili merah yang di hiris..
oklah simple dan cepat.. buat my beautiful sister in law, selamat mencuba ye..

wassalammualaikum..

Monday, July 11, 2011

ikan masak tumis moyang

Assalammualaikum semua..

Hari ni anum cuba resepi my great2 grandmother a.k.a moyang anum..
Terima kasih mak.. caranya simple.. tapi sedap.. makan macam orang bujang gitu..tapi i dah khawin anak dua la..

Ikan Tumis Moyang:

Bahan-bahan:

ikan goreng
bawang besar- di mayang bulat
bawang putih- di hiris
halia- sedikit je juga di hiris
asam jawa
air
cili merah dan hijau untuk hiasan..

cara-cara:
  1. ikan goreng yang dah siap di tumis dengan garam dan kunyit tu.. di ketepikan sebentar..
  2. minyak ikan tu kita kurangkan, dan tumis bawang merah, putih dan halia sehingga naik bau.
  3. masukkan air dan asam jawa.. masam tu ikut suka lah.. jangan masam sangat kang tak lalu pulak makan.. hehehe
  4. bila dah semua di masak.. masukkan ikan goreng dan cili merah/ hijau tadi.. dan jangan lupa letak garam dan pak aji ikut cita rasa sendiri..
  5. makan panas-panas dengan nasi putih.. sedap tau.
Ini gambar yang anum sempat snap.. simple je.. tapi sedap.. terima kasih mak.
boleh juga gantikan ikan dengan ayam goreng.. selamat mencuba.



jumpa lagi .. wassalammualaikum..

ragam anak-anak bersama papa

Assalammualaikum w.b.t

Hai diam tak diam masa pantas berlalu dan anak-anak pun makin membesar di depan mata..
kali ni anum post kan pula ragam 'My Boys..'

Anak-anak memang suka bermain dan papa nya juga tak ketinggalan.. ni gambar yang sempat anum snap.. layann ke lah..



Alhamdulilah..makin anak kami membesar ni.. anak-anak dapat sedikit profile dan iras muka ibubapa mereka.. betul kan..
seperti darwisy danish.. more like me.. dan adam danish.. muka nye mengikut iras papa..
Allah tu Maha Adil.. Syukur Alhamdulilah.

wassalammualaikum.

Senapang gajah Pok su Adil..

Assalamualaikum semua..

Hari ni anum saja nak post tentang satu alat permainan yang adik anum 'Waris' kan buat anak buah nya.. hehehe.. jeng..jeng..


Tengok tu si darwisy ni teruja mencuba.. tapi senapang gajah Pok su Adil ni besar dari tuan yang sedang memegang .. haha.. si adik nya hanya memerhati jelah. tapi opah nya jumpa pistol koboi kat dalam kereta avanza.. katanya pistol tu milik darwisy.. anum pun lupa, ada ke alat mainan ni dulu..?? Tapi selepas 21 tahun ni.. hajat Pok su Adil untuk memegang senjata api atau senapang termakbul..
baru-baru ni adik perempuan anum, hanim ada hari Pertauliahan sempena berakhirnya latihan ala ketenteraan ATM di university dia PALPES.. dan membawa kepada kenaikan pangkat sebagai
Leftenan Muda Nur Hanim Aina bt. Hassim.

dan impian Pok su adil pulak..memegang dan mencuba sendiri senjata api yang sebenar di dalam pameran ATM ni..



Okey macam ni la gelagat adik bongsu anum a.k.a Pok su adil buat anak-anak ku..
dia seronok bergambar dengan senjata yang di pamerkan.. alhamdulilah.. dan kini dia masih menuntut di sebuah pusat latihan swasta dan bercita-cita menjadi pegawai safety and health pada suatu hari nanti insyallah..
jumpa lagi, wassalamualaikum.

Wednesday, July 6, 2011

bila papa teringin nak makan sushi..

Assalammualaikum w.b.t..

Menu hari ni papa nak makan sushi.. Waa senang je orang tu orderkan.. papa call petang tu nak makan sushi.. jadi dah ada prepare sikit-sikit barang nak buat sushi.. akhirnya malam ni ku buat dan jadi.. puaslah siang tu anum tengok video kat yahoo.. cara-cara nak buat sushi.. manalah anum tahu nak buat.. tapi orait lah.. hajat papa anum tunaikan .. haa makan lah sushi tu sampai kembong perut..

Ini gelagat dan aksi kami anak beranak mengadap hidangan sushi sedulang penuh .. anum buat menggunakan 2 cawan nasi sushi, timun jepun 2 batang, sosej ayam rebus 3 batang, telur dadar 3 biji.. dan inilah hasilnya.. 7 role batang sushi.. yang dah siap di potong. makan dengan wasabi ni..mau berair mata dan bergas la hidung tu.. hehehe.. selerakan tengok orang tu makan sushi..



hai si abang ni pun sebelum makan tanya dulu ingredient kat dalam sushi ni.. " mama ni apa ni, jawab anum sushi la abang.. makan lah.. tapi si abang ni tak puas hati lagi bertanya.. "apa dia ni.. siap tunjuk lagi.. hahaha.. oo ni mama letak telur dadar lah abang.. " dan puas hati bertanya nak tahu dia buat apa.. dia makan telur je.. sushi yang bernasi tu dia letak tepi.. hai.. sayang penat mama gulung kat dapur tadi..
si adam pulak nak makan nasi sushi je.. ok lah janji ada makan sikit kan.. tapi makan ala jepun ni kita boleh pelbagaikan ikut selera kita, letak sardin ke, sambal tumis bilis atau apa2 saja.. haa next time anum nak guna serunding daging.. hehehe.. best juga.. tapi tak panggil sushi jepun la.. sushi melayu..

ni pulak gambar selepas selesai kami mengadap sepinggan sushi..

jumpa lagi wassalammualaikum.

happy birthday adam danish..

Assalammualaikum semua..

Pada 29 hb June 2011.. genaplah setahun umur anak kedua anum iaitu Muhammad Adam Danish..
' Selamat hari lahir anak mama.. mama doakan semoga anak mama sihat dan di rahmati Allah s.w.t sentiasa dimurahkan rezeki dan ceria selalu..'


alhamdulilah.. selama anum menjaga sendiri anak-anak anum, adam alhamdulilah dia tak banyak ada masalah kesihatan.. dan makin bulat adalah hahaha.. tapi bulat2 pun dia tetap cute..
dan si abang nya pulak alhamdulilah makin aktif dan bijak.. hehehe.. dah banyak cakap..

Sempena birthday adam bulan june ni mama buat kek special lah.. tapi kena share ngan papa tau.. maklum lah.. masa birthday papa pada 21 hb june tu.. mama ada buat kek juga tapi x berapa jadi. sekarang kek mama buat lebih.. ada cup cake dan kek sebiji.. cukuplah untuk kami berempat..



simple je tapi sekali tengok.. amboi teruknya tangan yang buat deco kat kek ni.. hahaha.. tapi yang pasti kek ni pun habis juga..
jumpa lagi wassalam.